2018.06.25.
11:45

Írta: Krasnyák Dudu

Ha paraszt nem vóna, éhen döglenél?

A hócipőm tele az ökölbe szorult arcú nemzet mindentudó prókátoraival. paraszt.jpg
Tele a puttony azzal, amikor egy tahót valahol leparasztoznak, mindjárt jön egy önfelkent parasztvédő, aki a földön robotoló emberek sértegetése miatt reklamál.

Nem túl jó emlékem közel hat évtizeddel ezelőttről, amikor az iskolám tanárai meghallották, hogy a diákjaik parasztozzák egymást - mintha központi utasításra jártak volna el - rögtön kinyilatkoztattak, hogy

Ha nem volna paraszt, akkor nem volna mit enned!

 

Nos ezt a sokak által szajkózott ostobaságot így utólag is kikérem magamnak!
Nem csak azért, mert a faragatlan ember leparasztozásának semmi köze a földeken zajló munkához meg az élelmiszerek megtermelőihez, hanem főleg azért, mert gazduramat, aki a tojást és a zöldséget megtermeli, ne parasztozza le egy lábszagú néptanító, aki meg ne tanítson butaságokat a reábízott gyerekeknek!

A Magyar Tudományos Akadémia értelmező szótára a paraszt szó főnévi formájára öt, a melléknévire pedig négy jelentést ismertet. Ezek egyik a földműves, de azonos értékű példája a tahóság, a faragatlanság.

Tetszett figyelni?????

Ki is a paraszt?

Ma, 2018-ban - de már 1968-ban sem - egyáltalán nem a földműves, hanem a tahó.
A neveletlen.
A faragatlan, aki nem tud viselkedni.
Aki azt hiszti, egyedül van a helyiségben, a járásban, a kerületben, az országban, a földrészen és mindenki más le van szarva.

Arról nem beszélve, hogy parasztnak hívja a cigány a magyart, a szerviz munkatársa az ügyfelet, az eladó a vevőt, a BKV sofőr az utast, a pincér a vendéget és folytathatnám a sort.
De nem folytatom, mert akinek igazán szól - a paraszt - úgysem olvassa.

1 komment

Címkék: bunkó paraszt tahó paraszt jelentése faragatlan

A bejegyzés trackback címe:

https://szmfszm.blog.hu/api/trackback/id/tr3714070217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.25. 13:22:12

Hagyomány ez.

A nomád lenézi a földművest. Árpádék az előbbiek voltak, ennek maradt ez a hagyománya.
süti beállítások módosítása