A tinta még meg se száradt a közszolgálati Bartók Rádió bemondója, Szlotta Judit fájó tudatlansága szülte poszton, amikor a másik gyöngyszem, a komolyzenei fórumokon "séferrémnek" becézgetett Schaefer Andrea azt találta mondani, hogy Carlo Bergonzi édesapja parmezánsajtot termelt.
Hát igen.
Kérdés, hogy egy műsorszám felkonferálása során mekkora relevanciával bír, hogy az előadó édesapja mivel foglalkozott, különösen ha a boldog sajtkészítő mivoltjának semmi köze a fiához, de az előadott zenedarabhoz sem. Ha már muszáj belekotnyeleskedni a családfába, akkor a derék bemondó utánanézhetett volna, hogy az olaszok a parmezánsajtot vajon hogyan állítják elő.
Vadásszák?
Bányásszák?
Leszedik a fáról, kibogarásszák a bokorból?
Hálóval halásszák?
Sajtolják akármiből?
Gyűjtögetik?
Igen, bármi, de akkor sem nem termelik!
(Elméletben és ipari méretben létezik sajttermelés, de egy régi olasz manufaktúra akkor sem termelte, hanem készítette, gyártotta, érlelte a parmezán sajtot.)
Jön még valami egetverő hülyeség a közszolgálati rádióból?
Ja.
Nemsoká híreket mondanak, de azt már megszoktam.